Jurnal

Gânduri și vise despre lumea de azi și de mâine


Nu aruncați banii pe sănătate că muriți!

Articolul precedent s-a bucurat de foarte multe vizualizări. Poate că a fost provocator prin datele la care am recurs. Desigur, unii dintre cititori și-au spus în sinea lor că e ceva în neregulă, că nu poate fi adevărat, alții au încercat să salveze situația introducând tot felul de variabile care ar putea să explice paradoxurileContinuă lectura „Nu aruncați banii pe sănătate că muriți!”

De ce iubește virusul Covid 19 democrațiile, țările curate, cele cu sisteme performante de sănătate și de ce în schimb îi este frică de marile aglomerări urbane?

Ni se spune de mai mult timp să stăm izolați, să păstrăm distanța socială și mai ales să ne spălăm în neștire pe mâini, pe față și peste tot. Cu alte cuvinte, putem îndepărta virusul ucigaș dacă păstrăm niște măsuri elementare de curățenie și dacă renunțăm la obiceiurile noastre păcătoase de a ne întâlni cuContinuă lectura „De ce iubește virusul Covid 19 democrațiile, țările curate, cele cu sisteme performante de sănătate și de ce în schimb îi este frică de marile aglomerări urbane?”

De ce securiștii sunt mai buni decât sociologii

              Acum 20 de ani am lucrat pentru cineva în campania electorală pentru parlamentare. Candidatul, deși nu foarte tânăr, era pe atunci cu totul străin lumii politice. Înainte de campanie, cum se întâmplă mai ales provincie, s-au perindat pe la abia schițata echipă de campanie o sumedenie de personaje care doreau să își ofere serviciile.Continuă lectura „De ce securiștii sunt mai buni decât sociologii”

Moartea, virusul și ficțiunea. Sau de ce moartea trebuie să învingă.

              M-am întrebat și eu, ca și mulți dintre dumneavoastră, de unde actuala isterie planetară legată de noul virus. Nu doar eu, ci mulți alții au arătat cu datele în față că acest virus, potrivit statisticilor oficiale, este de departe mai puțin letal, comparativ cu multe alte afecțiuni care au ucis cu sânge rece timpContinuă lectura „Moartea, virusul și ficțiunea. Sau de ce moartea trebuie să învingă.”

La ce sunt buni sociologii acum că stingem lumina

            Un sociolog american teribilist de felul său și mai mult decât un ghimpe pentru lumea academică americană, considerat astăzi unul dintre cei mai mari sociologi teoreticieni ai secolului al xx-lea, pe nume Wright Mills, a introdus în sociologie acum vreo șase decenii termenul de Imaginație sociologică. În esență, aceasta este capacitatea de a înțelege fenomeneleContinuă lectura „La ce sunt buni sociologii acum că stingem lumina”

Lumea între da și nu

            Există două categorii mari de cetăţeni ce pot fi întâlniţi la tot pasul în România contemporană: cei care spun mereu da şi cei care, dimpotrivă, critică întotdeauna si spun nu. Primii îi găseşti uşor în organizaţiile publice, dar şi în cele private, ca funcţionari destoinici, care au învăţat un lucru miraculos: şeful se umpleContinuă lectura „Lumea între da și nu”

Urmărește Jurnalul

Direct în inbox.

%d blogeri au apreciat: